• Snabb leverans
  • Handla tryggt med Klarna
  • Komplett sortiment

Så såg världens första korsord ut

Av: Dennis Ernst

Korsordet har flera tusen år på nacken, men i modern form är det drygt 100 år gammalt. Klarar du att lösa den allra första flätan?

Korsordsflätorna fick sitt genombrott i USA på 1920-talet.

Korsord hör till våra allra äldsta nöjen. Man har hittat rutmönster med hieroglyfer bland annat i Ramses IV:s grav från 1000-talet f.Kr. och på lertavlor från Pompeji. Men det första moderna korsordet brukar dateras till den 21 december 1913, för lite styvt hundra år sedan alltså. Då skapade den Liverpool-födde journalisten Arthur Wynne en diamantformad fläta med namnet Word-Cross Puzzle som publicerades i New York World.

Lite senare fick nymodigheten det omstuvade namnet Cross-Word Puzzle och till sist endast crossword. Korsordet började spridas till andra amerikanska tidningar och fick sitt genombrott under 20-talet när korsordet hade utvecklats i formen till mer klassiska flätor, sådana som är populära än i dag. Det var sådana som svenskarna introducerades för när Ferdinand Lärn gjorde den första svenska flätan – 9×9 rutor stor – i Göteborgs-Tidningen i november 1924.

Här hittar du den allra första flätan, gjord på engelska av Arthur Wynne. Klarar du att lösa den?

 

Fler kluringar från Tankesport