• Snabb leverans
  • Handla tryggt med Klarna
  • Komplett sortiment

Torsdag hela veckan?

Av: Dennis Ernst

I dag firas Groundhog Day, känd från filmen "Måndag hela veckan", på olika platser i USA och Kanada.

Murmeldjuret Punxsutawney Phil kan mycket väl vara världens äldste meteorolog. Sedan 1887 har gnagaren förutspått vårens ankomst med sin blotta uppenbarelse; om det är sol och Phil därmed kan se sin egen skugga den 2 februari så får våren vänta ytterligare sex veckor. Denna ceremoni blev hela den filmtittande världen medveten om genom regissören Harold Ramis mästerliga komedi “Måndag hela veckan” från 1993, men dagen firas på många olika platser i nordöstra USA och Kanada.

Störst är den dock i Pennsylvania i allmänhet, och orten Punxsutawney i synnerhet. Clymer H. Freas, redaktör för lokaltidningen Punxsutawney Spirit, drev lyckosamt en kampanj för att göra Phil till den officiella Groundhog day-meteorologen. Så har det också blivit. Filmen är både ett bevis och en förstärkande faktor i sammanhanget som också innefattar mer inofficiella murmeldjur som Staten Island Chuck, Dunkirk Dave och Shubenacadie Sam.

Så hur bra meteorolog är då egentligen Punxsutawney Phil? Enligt statistiken har Phil, som i själva verket torde vara flera då murmeldjuren i regel bara lever upp till sex år, endast prickat rätt 39 procent av de hittills 119 gånger han har förutspått våren ankomst.

Filmens clou har dock inte så mycket meteorologi att göra. Den svenska titeln (originaltiteln är Groundhog Day) sätter fingret på hur huvudpersonen Phil, spelad av den oefterhärmlige Bill Murray, i filmen på riktigt får uppleva den filosofiska tanken om att samma dag utspelas om och om igen i ens liv. Jag tänker på det när jag nu läser att filmen ska sättas upp som musikal på Broadway i mars (den hade premiär som musikal i London redan förra året). Det finns ett metasymboliskt värde i det faktum att skådespelarna dag efter dag vaknar upp med uppgiften att gestalta berättelsen om den misantropiske meteorologen.

Det sägs att allting går i cykler, och ja, nog kan kan det väl ibland finnas fog för att upprepa basebollspelaren – tillika ofrivillige visdomsspridaren – Yogi Berras kanske mest berömda citat: “It’s like déjà vú all over again.”

 

Fler kluringar från Tankesport