Snabb leverans
1-3 dagars leverans*
Handla tryggt med Klarna
Handla tryggt med Klarna
100+ nya korsord varje vecka
100+ nya korsord varje vecka

Behag som kan ge obehag

Av: Lennart Hedstigen

Det kom ett mejl till redaktionen. En lösare var inte nöjd med att svaret till nyckeln ”Fylls med behag” var BH-KUPOR. Var gränsen går för vad som är för ekivokt är väldigt personligt. Vi försöker hålla en ”anständig nivå” i våra kryss, men det som är fyndigt för någon kan vara anstötligt för en annan.

En snabb rundfråga på redaktionen gav två olika reaktioner på behag-nyckeln: De flesta kvinnliga redaktörer tyckte den var lite mossig (flera fnissade) men hade släppt igenom den. De flesta manliga stördes inte personligen av den, men hade inte släppt igenom den, just med tanke på att andra kan uppfatta den som sexualiserande.

I SAOL finns fyra förklaringar till BEHAG, varav den första är ”godtycklig uppfattning om vad som är lämpligt” (passar ju här även det) och den sista är ”(åld.) kvinnobröst”.

Att ålderdomliga ord och betydelser används i korsord är inget ovanligt. Ju svårare kryss, desto fler arkaiska ledtrådar. Men just när det gäller företeelser kring kropp, kön och etnicitet kan ålderdomliga uttryck vara direkt olämpliga. Vissa är vi överens om medan andra, som behag, ligger i ett gränsland.

Själv har jag märkt att jag är betydligt hårdare mot manliga konstruktörer än mot kvinnliga. Halvsliriga nycklar från en man stryks obarmhärtigt medan dubbeltydigheter från en kvinna oftare slinker igenom ackompanjerat av ett glatt (eller förläget) skratt. 

Och nyckeln om bh-kuporna som fylldes med behag? Jodå, den var gjord av en kvinna.

 

Fler kluringar från Tankesport