Snabb leverans
1-3 dagars leverans*
Handla tryggt med Klarna
Handla tryggt med Klarna
100+ nya korsord varje vecka
100+ nya korsord varje vecka

Därför ska du mata småfåglarna även på sommaren

Av: Malin Perlheden

Brukar dina småfåglar få nöja sig med mat under vinterhalvåret? Det finns all anledning att ge dem mat även sommartid. Småfåglarna lägger mycket energi på att byta fjädrar och ta hand om sina ungar på sommaren och behöver extra energi.

Visst ska du ge småfåglarna mat även på sommaren!
Visst är det underbart med småfåglar i trädgården? Att sitta och betrakta de små liven är både avslappnade och intressant. Att ha fåglar vid hemmet har dessutom visat sig ha positiva effekter på vår hälsa och lindra vanliga problem som stress, depression och ångest, skriver Natursidan.se och hänvisar till en studie från University of Exeter.

Ska man mata småfåglarna på sommaren?
För en fågel är det inga konstigheter att äta flera gånger sin vikt varje dag. Även om de små flygande vännerna får i sig mycket näring genom att jaga ohyra och ta del av allt naturen har att erbjuda under sommaren, ska man komma ihåg att årstiden även innebär att fåglarna ruggar, det vill säga byter fjäderdräkt. Processen är energikrävande och en av anledningarna till att det kan vara bra att fortsätta mata fåglarna även under sommaren. Ytterligare en anledning, och så som god som någon, att ge fåglarna mat även sommartid är att fågelmamman utsätter sina ungar för risker varje gång hon lämnar fågelboet under alltför lång tid. Närheten till föda i trädgården kan alltså potentiellt rädda livet på fågelungarna.

Foderautomat istället för fågelbord
Fågelbord är mycket populära i trädgården och fördelen är förstås att många fåglar får plats och kan äta samtidigt. En bättre lösning är dock en foderautomat eftersom fåglarna då inte förorenar maten med sin avföring, något som ofta händer på just traditionella fågelbord. En foderautomat är alltså att föredra eftersom den genom att bana för mer hygienisk matning minskar smittorisken. Ett annat vanligt problem med fågelbord är även att de drar till sig ovälkomna gäster som möss och råttor. När du matar dina fåglar via en foderautomat blir det betydligt svårare för skadedjuren att komma och kalasa på småfåglarnas godsaker.

Placera gärna foderautomaten i närheten av buskar så att fåglarna får lugn och ro och ett ställe att gömma sig på om faran skulle vara framme. Om det finns katter i närheten av ditt hem är det också en bra idé att säkerställa att placeringen av foderautomaten inte är sådan så att katten alltför lätt kan smyga sig på fåglarna utan att synas.

Vad ska jag mata fåglarna med?
Satsa på varierat utbud i foderautomaten för att locka till dig olika sorters fåglar. Havre, skalade solrosfrön, äpple, nötter och smör är populära inslag men våra bevingade vänner är inte kräsna utan äter oftast gärna dina rester från frukostbordet som ostskalkar, fikabröd och russin. Kom också ihåg att ställa vatten till småfåglarna!

Källa: Natursidan.se

 

Fler kluringar från Tankesport