Snabb leverans
1-3 dagars leverans*
Handla tryggt med Klarna
Handla tryggt med Klarna
100+ nya korsord varje vecka
100+ nya korsord varje vecka

Det våras för höstskörden

Av: Dennis Ernst

Ursprungsbetydelsen för höst är synonymt med skörd, men trots det väcker hösten en del negativa associationer till skillnad från våren. Hur kommer det sig?

Vi hade nyligen en nyckel i ett korsord som gjorde en del lösare förundrade. Konstruktören sådde ett frö med ledtråden ”höst” men det var inte alla som förmådde sig att skörda på denna lycka. Det var just skörd som efterlystes, då det är grundbetydelsen för höst. Det är ett germanskt ord som vi kan känna igen från bland annat engelskans ord för skörd, harvest.

Hos våra danska grannar har höst fortfarande bara betydelsen skörd. Där heter hösten i stället efterår, bildat efter danskans ord för vår – alltså forår. Det går att hitta exempel även i Sydsverige där höst lever kvar synonymt med skörd och skördetid, men framför allt gör sig ursprungsformen gällande i verbet “hösta”. Det används dock främst i bildlig betydelse i uttryck som “hösta in en vinst” och “hösta in pengar”.

Intressant i sammanhanget är att höst respektive skörd väcker så vitt skilda associationer. Det senare kopplas till positivism och framgångar medan höst förknippas med mörker och vissnande och syns i uttryck som “på ålderns höst”. På samma sätt har vår och höst ett motsatsförhållande, och hade hösten anlitat en PR-firma för att skapa en positivare bild av årstiden så skulle man kanske fokusera på ordets grundbetydelse.

En sådan PR-firma skulle också kunna lägga sin hand på verbet ”hösta” med sin inneboende framgångsbetydelse och jobba in det som det nya ”det våras”. Då skulle en framtida rubrik på denna text kunna vara ”Det höstas för höstskörden” i stället.

 

Fler kluringar från Tankesport