Snabb leverans
1-3 dagars leverans*
Handla tryggt med Klarna
Handla tryggt med Klarna
100+ nya korsord varje vecka
100+ nya korsord varje vecka

En and bara för korsord

Av: Lennart Hedstigen

För en van lösare av de lite svårare korsorden är det självklart att allt som har med skörd att göra och är på tre bokstäver blir AND. Resten av befolkningen står som frågetecken inför den kopplingen och undrar hur korsordskonstruktören har fått in sjöfågeln i den jordbruksrelaterade frågan.

Det finns en grupp ord som nästan bara används i korsordssammanhang. Oftast för att de är korta och bra på att binda ihop rutnäten. RA, solguden, är det första jag stötte på när jag började lösa korsord i mormors veckotidningar, men det finns flera. Men bland dem sticker AND ut.

AND är speciellt på två sätt. Dels är det helt utdaterat i betydelsen skörd. Redan i slutet av 1800-talet ansågs det så föråldrat att det inte fick vara med när man arbetade på en nyöversättning av Gamla testamentet. När väl Gustav V:s Bibel kom ut 1917 var alla ”and” ersatta med ”skörd”. I Svenska Akademiens Ordbok är det senaste belägget från 1850.

I SAOL finns huvudordet ”and” kvar, dock med tillägget föråldrat.  Däremot har alla sammansättningar, vad jag kan se, försvunnit ur ordlistan. ”Andfrid”, ”andbärgning”, ”andstid” och ”andverk” är alla utsorterade.

Det andra som är speciellt med AND är att detta behändiga lilla ord faktiskt har en modern betydelse (sjöfågeln), som det går att göra kluriga nycklar till. Men de sparar konstruktörerna gärna till de lite enklare kryssen och använder de ovanligare skördenycklarna när svårighetsgraden i korsorden ska höjas.

AND kanske kan ses som lite av en kryssens klassmarkör; de erfarna lösarna fyller snabbt i rätt svar på skördefrågan och går vidare med hjälp av bokstäverna de fått, medan det blir tvärstopp för dem som inte är invigda i detta korsordslösarnas specialord.

 

Fler kluringar från Tankesport