Snabb leverans
1-3 dagars leverans*
Handla tryggt med Klarna
Handla tryggt med Klarna
100+ nya korsord varje vecka
100+ nya korsord varje vecka

Ett vädermärke för slaskhinken

Av: Dennis Ernst

Andersdagen ska enligt bondepraktikan ge en vink om det blir en vit jul. Slask den 30 november bådar därmed för snö på julafton.

Tror Anders Lundin på en braskande jul?

I Bondepraktikan står det att “Anders braskar julen slaskar”. Med andra ord: Om det är så kallt den 30 november att det braskar (knastrar under fötterna av snö eller frost) så blir det förhållandevis ljumt blidväder på julafton. Och vice versa.

SMHI får varje år vid den här tiden frågor om hur mycket sanning det finns i detta vädermärke som funnits med åtminstone sedan 1800-talet. Och statistiken visar entydigt att uttrycket inte har något existensberättigande i dagens meteorologi. Man kan på rent logiska grunder avfärda den som allmängiltig regel. I vissa delar av landet är det betydligt större sannolikhet för vinterväder än i andra delar. Det gäller såväl på Andersdagen som på julafton.

Men visst är det roligare att hoppas på snöflingor i jultomtens skägg, så alla tecken som pekar i den riktningen är av godo. Låt mig därmed slå fast att det blir en vit jul. Med “någonstans i Sverige” skrivet på en brasklapp.

 

Fler kluringar från Tankesport