Snabb leverans
1-3 dagars leverans*
Handla tryggt med Klarna
Handla tryggt med Klarna
100+ nya korsord varje vecka
100+ nya korsord varje vecka

Fredagen den 13:e – en turdag?

Av: Dennis Ernst

I modern kultur är fredagen den trettonde känd som en olycksdag, och det finns till och med en fobi för dagen. Men finns det några belägg för det dåliga ryktet?

Kan det vara en god idé att spela på lotto på fredagen den 13:e?

Talet 13 har länge betraktats som magiskt i folktron och det är troligen därför dagen, som återkommer mellan en och tre gånger varje år, har fått sin ödesmättade status. Exakt hur och när fenomenet uppstod vet man dock inte riktigt. De första beläggen kommer från mitten av 1800-talet men det är först under 1900-talet som det får fäste, först i litteraturen och senare inte minst i en skrämmande mängd skräckfilmer.

Det har fått effekt på dagens samhälle i västvärlden. En del människor lider av triskaidekafobi, alltså rädsla för talet tretton, med följden att många företag (däribland hotell och flygbolag) undviker talet. Och visst skulle det väl kännas konstigt att sitta på rad 13 på ett flygplan i dag?

Men finns det då något fog för att fredagen den trettonde skulle vara en olycksdag? Nej, det är faktiskt snarare precis tvärtom. Trygg-Hansa gjorde för några år sedan en omfattande undersökning som visade att det skedde sju procent färre olyckor på fredagen den trettonde än på andra dagar. Och liknande utfall har rapporterats från andra undersökningar.

Kanske är det för att många är extra försiktiga på fredagen den trettonde, eller så är det kanske så att det är en turdag trots allt?

 

Fler kluringar från Tankesport