Snabb leverans
1-3 dagars leverans*
Handla tryggt med Klarna
Handla tryggt med Klarna
100+ nya korsord varje vecka
100+ nya korsord varje vecka

Gammalt skämt som inte luktar skämt

Av: Dennis Ernst

Aprilskämten är en kär gammal tradition, inte minst i medierna som tävlar om att försöka lura sina läsare. Men hur började det?

Kjell Stensson lurar svenska folket 1962.

Det är den tiden på året då man får vara på sin vakt när det gäller att tro på det som står i tidningen. Allra helst om det råkar vara den 1 april. Då gör till och med varenda liten bytidning värd namnet sitt bästa för att – med högst blandade resultat – försöka lura sina läsare. Det har blivit något av en folksport det där, både för publikationerna och för läsarna som tävlar i att genomskåda lurigheterna på så kort tid som möjligt.

Detta är för övrigt ingalunda en svensk tradition. Världen över ”firas” dagen på liknande sätt, och påfundet tros ha uppkommit under 1600-talet i Sverige och ännu tidigare på andra platser. Skämtet gick från början ut på att lura någon att gå dumma ärenden (exempelvis att köpa en synvinkel från järnaffären) och det var också vanligt att skicka brev med falska meddelanden, så kallade aprilsedlar.

Dagens aprilsedlar torde vara de aprilskämt som våra massmedier står bakom, som jag refererade till tidigare. Och nog har det varit en del klassiska sådana genom åren. Det kanske allra mest klassiska är nog ändå det som Kjell Stensson stod för 1962, när han i tv uppmanade tittarna att trä en nylonstrumpa över den, vid den tiden, moderna apparaten för att få färg-tv.

Vad gäller våra korsord ska ni alltid utgå ifrån att allt som står i tidningen är, om inte sant, provlöst och rätt. Oavsett om det är den 1 april eller inte!

 

Fler kluringar från Tankesport