Snabb leverans
1-3 dagars leverans*
Handla tryggt med Klarna
Handla tryggt med Klarna
100+ nya korsord varje vecka
100+ nya korsord varje vecka

Kvinnors hjärnor mer aktiva än mäns

Av: Mikaela Alex

Det är den största studien av det här slaget som någonsin gjorts – och den visar väldigt intressanta skillnader mellan mäns och kvinnors hjärnor.

En typisk nidbild av kvinnor är att de överanalyserar allt som görs och sägs omkring dem. Finns det någon sanning i detta kan det bero på att kvinnors hjärnor är med aktiva än mäns – det visar nämligen en ny amerikansk studie som forskare vid Amen Clinics i Kalifornien gjort.

Det är den största studien som gjorts av det här slaget, när man analyserat data från över 45 000 studier. Forskarna har analyserat tredimensionella bilder av hjärnor tagna med en SPECT-apparat. Bilderna var tagna dels när deltagarna var vilande, dels när deltagarna utförde olika kognitiva tester för att trigga blodflödet. Sammanlagt tittade forskarna på 128 olika områden i hjärnan.

Man kunde då bland annat se att blodflödet till de delar av hjärnan som styr fokus och impulskontroll, samt det limbiska systemet som associeras till känslor, var större hos kvinnor än hos män.

Varför blodflödet skiljer sig åt eller exakt vad det innebär vet forskarna dock inte säkert ännu. Studien kan komma att användas för att bättre förstå hur olika hjärnsjukdomar funkar och varför exempelvis Alzheimers är vanligare hos kvinnor och ADHD hos män.

Fynden ska eventuellt också kunna förklara varför kvinnor oftare är bättre på empati och samarbete, samt varför de oftare drabbas av vissa typer av psykisk ohälsa, som ångest, depression, insomni och ätstörningar.

Det fanns även några delar i hjärnan som var mer aktiva hos män – som syncentra och rörelsecentrum.

 

Fler kluringar från Tankesport