• Snabb leverans
  • Handla tryggt med Klarna
  • Komplett sortiment

Om de, dem och dom

Av: Dennis Ernst

Det blossar med jämna mellanrum upp en debatt bland svenska språkvetare huruvida ”de och dem” borde ersättas av ”dom” för att förenkla för alla yngre skribenter. Bakgrunden är naturligtvis det ökande problemet med att använda subjektsformen de och objektsformen dem korrekt i skriftspråket.

Det blossar med jämna mellanrum upp en debatt bland svenska språkvetare huruvida ”de och dem” borde ersättas av ”dom” för att förenkla för alla yngre skribenter. Bakgrunden är naturligtvis det ökande problemet med att använda subjektsformen de och objektsformen dem korrekt i skriftspråket.

I dagens talspråk är det väldigt få svensktalande, utöver finlandssvenskar, som gör någon distinktion mellan de båda formerna. Problemet är långt ifrån knutet enkom till den yngre generationen. Faktum är att det även finns en del korsordskonstruktörer, inga namn nämnda, som brottas med de och dem.

Tumregeln där man byter ut de och dem mot vi och oss är pedagogisk, men den tar oss inte hela vägen runt de grammatiska fallgropar som finns att falla i. Försvårande är till exempel att de används både som subjektsform och som bestämd artikel (som i föregående mening med ”de grammatiska fallgropar”).

Dessutom har det, som klarar sig utmärkt utan distinktion mellan subjekt och objekt, på senare tid fått genomslag som talspråkliga de i mindre formella texter på sociala medier och i sms.

Språkvetarna verkar vara eniga om att vi skulle klara oss alldeles galant utan de/dem-distinktionen. Frågan är hur lång tid det skulle ta för språkbrukarna att vänja sig vid meningar som: Dom var och såg dom debattera de och dem.

Vad tror ni?

 

Fler kluringar från Tankesport