Snabb leverans
1-3 dagars leverans*
Handla tryggt med Klarna
Handla tryggt med Klarna
100+ nya korsord varje vecka
100+ nya korsord varje vecka

Rapport: Korsord håller hjärnan ung

Av: Dennis Ernst

Att korsord hjälper till att hålla hjärnan fräsch är välkänt. I en ny undersökning menar forskare att hjärnorna hos krysslösare är på samma nivå som hos de som är tio år yngre.

Det är naturligtvis ingen kioskvältande nyhet att korsordslösande har många goda effekter utöver nöje och avkoppling. Men resultaten från en omfattande studie som University of Exeter och Kings College London ger ändå nya tecken på att de som regelbundet löser korsord har ett minne jämförbart personer som är tio år yngre än dem.

I studien testades fler än 17.000 personer över 50 i nio kognitiva tester via en forskningsplattform på nätet. De som ofta löser korsord och andra ordpussel presterade högt på tester av slutledningsförmåga, uppmärksamheten och minnet.

Nu ska försöken följas upp av en klinisk studie för att säkerställa hur korsord och ordpussel kan användas för att motverka demens.
”Vi vet att många faktorer kopplade till demens går att förebygga. Det är väsentligt att vi listar ut vilka livsstilsfaktorer som håller människors hjärnor friska och hindrar sjukdomen från att utvecklas” säger Clive Ballard, professor på University of Exeter, i ett pressmeddelande.

 

Fler kluringar från Tankesport