Snabb leverans
1-3 dagars leverans*
Handla tryggt med Klarna
Handla tryggt med Klarna
100+ nya korsord varje vecka
100+ nya korsord varje vecka

Så löser du svåra korsord

Av: Johanna Lundeberg

Har du upptäckt hur roligt det är att lösa korsord men inte riktigt vågat dig på våra lite svårare korsordstidningar? Lugn, i vår guide lär vi dig bästa sättet att ta dig an ett lite svårare kryss.

Ibland känns det nästan omöjligt. Du kanske stirrar på nycklarna och tänker att det inte finns en enda med ett självklart svar. Knepet är att arbeta systematiskt och att tänka som en konstruktör – att vara lite vitsig och att inte nöja dig med den till synes självklara lösningen.

Lär dig grundämnen, amerikanska stater och namnsdagar

Ett bra sätt att komma i gång är att lösa så många småord som möjligt, det vill säga ord som bara består av två–tre bokstäver och ofta behövs för att få ihop krysset. Skalans toner – do-re-mi-fa-sol-la – är bra att kunna, liksom några av de 118 grundämnen som finns. Alla har sin förkortning, till exempel NI som står för nickel. Några av dem kommer du med all säkerhet att kunna peta in i ett och annat korsord. Även kortnamnen för amerikanska stater är populära att fylla ut kryss med. Ett exempel är IA som står för Iowa. Om du också äger en kalender som listar namnsdagar så har du kommit ytterligare en bit på väg.

Tänk både bokstavligt och helt fritt

Ett annat knep är att läsa nyckeln bokstavligt. ”Pojke i skolan” handlar inte nödvändigtvis om en pojke som går i skolan, utan om vad som kan dölja sig i ordet, i det här exemplet namnet OLA. Och då listar du snabbt ut att ”Flicka i ladan” skulle kunna bli ADA.

Sedan gör du tvärtom och tänker helt utanför ramarna. ”Innehåller olja” syftar lika gärna på RAMEN runt tavlan som på FATET med olja. ”Staden” kan syfta både på ett samhälle och en eldstad. Eller vrid och vänd på orden, särskilt de sammansatta. ”Ökända” behöver inte handla om personer med dåligt rykte, utan kan lika gärna vara en HÄSTBAK – det vill säga en ök-ända.

Samma stavning men olika betydelse

Nästa steg är att ha koll på de ord som stavas likadant men har olika och har olika betydelse. ”Tomten”, ”fil” och ”ask” är några exempel.

Korsordshjälp

Om du fastnar helt så finns det förstås en hel del korsordshjälp att få. Bläddra i Svenska Akademiens ordlista eller använd den korsordshjälp som finns i deras app. Och visst går många svar att söka efter på nätet, men nog är det roligare att själv fundera och kanske tillsammans med familj och vänner diskutera olika möjligheter. Ett bra korsord ska ju få ta sin tid, så att det både känns trivsamt och ger avkoppling.

 

Fler kluringar från Tankesport