Snabb leverans
1-3 dagars leverans*
Handla tryggt med Klarna
Handla tryggt med Klarna
100+ nya korsord varje vecka
100+ nya korsord varje vecka

Så lyckas du med grönsakspastan

Av: Marcus Alm

Zoodles och annan grönsakspasta är gott, nyttigt och väldigt vackert att titta på. Vi delar med oss av våra bäst tips kring tillagning, portionsstorlekar och förvaring.

Zucchini-spaghetti tillsammans med räkor och tomater. Bild: Shutterstock/IBL

Grönsakspasta eller grönsaksnudlar är inte bara trendigt utan också gott och dekorativt. “Pastan” kan du göra på allt från zucchini – så kallade zoodles – till gurka, sötpotatis, rödbetor, morötter, butternut pumpa, paprika, rödkål eller kanske kålrabbi. I princip är det bara fantasin som sätter gränser.

Pastan kan skapas genom att använda en osthyvel eller mandolin. Den som vill göra sitt eget blomkålsris kan använda matberedare eller kniv.

Vill du ha dina grönsaker i klassisk spaghettiform gör du bäst i att använda en grönsakssvarv eller spiralizer. Verktyget finns i en mängd olika varianter, prisklasser och utföranden. Från de allra enklaste som drivs med handkraft, till mer kraftfulla varianter som är mer matberedarlika.

De mindre modellerna passar sig ofta bättre för grönsakspasta av morot, zucchini, aubergine eller gurka. De större kan ofta också svarva betydligt hårdare grönsaker och rotfrukter.

Flera butikskedjor säljer också färdigsvarvade grönsaker i påse.

Hur tillagar man bäst sin grönsakspasta?
Till skillnad mot “vanlig” torkad pasta är tillagningsmetoderna för grönsakspasta desto fler. 

Bloggaren Åse Falkman Fredrikson brukar laga zoodles. Efter att ha strimlat zucchinin lägger hon den i ett durkslag, kokar upp vatten med lite salt och häller sedan det kokande vattnet över “pastan” för perfekt al dente-konsistens.

Kostrådgivaren Annika Malm tipsar om att låta zucchinipastan sjuda i lättsaltat vatten under ett par minuter. Häll sedan av vattnet, men låt grönsakspastan ligga kvar i kastrullen och ånga av.

Zoodles går även att tillaga i stekpanna tillsammans med lite olja. En till två minuter brukar vara lagom för att de ska bli klara.

Zoodles kan också lagas mikron i 30 till 60 sekunder.

För grönsakspasta som har en mer fast konsistens som sötpotatis, butternut squash, kålrabbi och olika betor är det oftast enklast att tillaga grönsaksspaghettin i ugnen. Sätt ugnen på 200 grader, lägg grönsakspastan på en plåt och ringla över lite olivolja, salt och eventuella kryddor. Låt sedan grönsakspastan baka i ugnen i ungefär tio minuter för al dente.

Grönsakspasta går också utmärkt att äta rå!

Hur länge håller grönsakspasta?
Fördelen med “vanlig” torkad pasta är att den kan stå i skafferiet nästan hur länge som helst. Men även zoodles går att förbereda. Använd en stor plast- eller glasbehållare, täck botten med hushållspapper och lägg sedan den färdigsvarvade grönsakspastan i och förvara i kylen. Där håller den i två till tre dagar, skriver Lisa Bryan som driver sajten Downshiftology.

Hur mycket zoodles behövs per person?
Beräkna att varje person kommer att äta en medelstor zucchini. Men kom också ihåg att det ofta är lättare att svarva stora än små zucchinis.

 

Fler kluringar från Tankesport