Snabb leverans
1-3 dagars leverans*
Handla tryggt med Klarna
Handla tryggt med Klarna
100+ nya korsord varje vecka
100+ nya korsord varje vecka

Korsord hjälper mot öronmask

Av: Dennis Ernst

Har du någonsin fått en låt på hjärnan som du inte kunnat bli av med? Det får nämligen de flesta människor minst en gång i veckan och fenomenet kallas öronmask. Lösningen? Lös korsord!

Att korsordslösande har positiva effekter på hälsan är väldokumenterat vid det här laget, och du känner säkert redan till att regelbundet krysslösande håller hjärnan ung.
Och det finns så klart många fler bra anledningar att lösa korsord, för den som behöver. En sådan skulle vara om du drabbats av öronmask, detta fenomen som enligt en undersökning drabbar nio av tio människor mer än en gång i veckan.

Även om du inte känner igen ordet (det har troligtvis kommit i i svenskan från tyskans ohrwurm eller engelskans earworm) så kan du säkert känna igen den irriterande känslan av att ha fått en låt på hjärnan som verkar vara omöjlig att bli av med. Och det är sällan de låtar som du hade valt på egen hand om du skulle få välja. En grupp vid psykologiska institutionen vid Goldsmiths universitetet i London har forskat på ämnet men kan inte slå fast en röd tråd kring vilka låtar som tenderar att bli öronmaskar, mer än att de oftast är musikaliskt enkla.

Däremot framhålls ett bra tips för att bli av med det irriterande hjärnspöket. Att sätta sig med med ett korsord, sudoku eller ordspel får hjärnan in på en annan bana, och den drabbade blir av med besväret - åtminstone tillfälligt. Som sagt, för den som behöver en anledning att lösa korsord är denna så god som någon.

 

Fler kluringar från Tankesport